LAURA

Olen vuonna kuopiolainen yhteiskuntatieteiden maisteri sosiologian pääaineesta. Asun Kuopion keskustan tuntumassa Haapanimen kaupunginosassa. Työskentelen sosiaalialan järjestössä, jonka palveluksessa olen ollut erilaisissa tehtävissä jo yli vuosikymmenen. Olen sekä työssäni että opinnoissani perehtynyt erityisesti heikommin pärjäävien ihmisten aseman parantamiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen. Minulle ovat tuttuja esimerkiksi päihde- ja mielenterveyspalveluihin, asunnottomuuteen ja pienituloisuuteen liittyvät kysymykset sekä nuorten että aikuisten näkökulmasta.

Olen myös Kuopion kaupunginvaltuutettu, tarkastuslautakunnan jäsen sekä Kuopion vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja.

taustaa

Synnyin vuonna 1985 Kuusankoskella, joka oli kotikaupunkini seuraavat pari kymmentä vuotta. Perheeseeni kuuluivat äiti, isä ja neljä vuotta nuorempi sisko. Myös isovanhemmat olivat tärkeä osa lapsuuttani. Lisäksi kotonamme asui useampia lemmikkejä, muun muassa erittäin suloinen berninpaimenkoira nimeltä Pontus.

Kuusankoski, joka nykyisin on osa Kouvolaa, oli silloin n. 17 000 asukkaan kaupunki, jossa paperiteollisuus toi elannon moniin perheeseen. Työskentelin itsekin lukion jälkeisen välivuoden sellutehtaalla, minkä jälkeen lähdin opiskelemaan sosiologiaa Kuopion yliopistoon.

työelämä ja tutkimus

Opintojeni alkupuolella aloitin työt paikallisella asunnottomien ensisuojalla. Siitä lähtien olen työskennellyt kolmannella sektorilla monipuolisissa tehtävissä asunnottomuus- ja päihdetyön parissa. Parhaiten viihdyn kehittämistehtävissä, joissa pääsee etsimään uusia ratkaisuja yhteiskunnan haastaviin ongelmiin.

Juho Saari, Laura Meriluoto & Miia Behm: Oman elämänsä asiantuntijat – Selviytyminen viimesijaisella turvalla (kirjassa Juho Saari: Sosiaaliturvariippuvuus : sosiaalipummit oleskeluyhteiskunnassa?)

Laura Meriluoto, Pro gradu, Itä-Suomen yliopisto: Pitkäaikainen toimeentuloturvan käyttö: kannustimien puutetta vai selviytymistä toimintamahdollisuuksien rajoissa

politiikka

Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, ja tämä kiinnostus vahvistui opiskeluaikana. Vaikuttamisen tapoja on monia, ja koen, että politiikka on minulle parhaiten sopiva tapa vaikuttaa. Puoluepolitiikassa olen ollut mukana kevään 2017 kuntavaaleista lähtien, jolloin ryhdyin vasemmistoliiton ehdokkaaksi. En ole hetkeäkään katunut tuota valintaa.

Tällä hetkellä toimin Kuopion kaupunginvaltuutettuna, valtuustoryhmämme puheenjohtajana sekä tarkastuslautakunnan jäsenenä.

vapaa-ajalla

Vapaa-ajallani muun muassa harrastan thainyrkkeilyä, teen erilaisia käsitöitä ja luen erityisesti fantasiakirjoja. Tykkään myös pelata, ja tällä hetkellä pelailen mm. Fortnitea ja Clash Royalea silloin, kun aikaa on. Viihdyn erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa.

Minua ilahduttaa lämpimät kesäpäivät, hyvä kasvisruoka, läheiset ihmiset, mielenkiintoiset keskustelut ja kauniit luonnonmaisemat.

Lähellä sydäntäni ovat eläimet ja eläinten hyvinvointi. Olen aina ollut koiraihminen. Eläinten oikeuksien sekä ympäristövaikutusten takia olen myös kasvissyöjä.

Kotiseudullani Kuopiossa arvostan erityisesti kaunista luontoa ja virkeää kaupunkikulttuuria.