LAURA

Olen kuopiolainen yhteiskuntatieteiden maisteri sosiologian pääaineesta. Asun Kuopion keskustan tuntumassa Haapaniemen kaupunginosassa. Työskentelen sosiaalialan järjestössä järjestöasiantuntijana. Olen sekä työssäni että opinnoissani perehtynyt erityisesti heikommin pärjäävien ihmisten aseman parantamiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen. Minulle ovat tuttuja esimerkiksi päihde- ja mielenterveyspalveluihin, asunnottomuuteen ja pienituloisuuteen liittyvät kysymykset sekä nuorten että aikuisten näkökulmasta.

Olen vasemmistoliiton kansanedustaja Savo-Karjalan vaalipiiristä ja eduskunnan hallintovaliokunnan jäsen. Olen myös aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Lisäksi olen Kuopion kaupunginvaltuutettu sekä Kuopion vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Taustaa

Synnyin vuonna 1985 Kuusankoskella, joka oli kotikaupunkini seuraavat parikymmentä vuotta. Perheeseeni kuuluivat äiti, isä ja neljä vuotta nuorempi sisko. Myös isovanhemmat olivat tärkeä osa lapsuuttani. Lisäksi kotonamme asui useita lemmikkejä, muun muassa erittäin suloinen berninpaimenkoira nimeltä Pontus.

Kuusankoski, joka nykyisin on osa Kouvolaa, oli silloin noin 17 000 asukkaan kaupunki, jossa paperiteollisuus toi elannon moniin perheisiin. Työskentelin itsekin lukion jälkeisen välivuoden sellutehtaalla, minkä jälkeen lähdin opiskelemaan sosiologiaa Kuopion yliopistoon.

Työelämä ja tutkimus

Opintojeni alkupuolella aloitin työt paikallisella asunnottomien ensisuojalla. Siitä lähtien olen työskennellyt kolmannella sektorilla monipuolisissa tehtävissä asunnottomuus- ja päihdetyön parissa. Parhaiten viihdyn kehittämistehtävissä, joissa pääsee etsimään uusia ratkaisuja yhteiskunnan haastaviin ongelmiin.

Tutkimustani sosiaaliturvan mahdollisista ongelmista:

Juho Saari, Laura Meriluoto & Miia Behm: Oman elämänsä asiantuntijat – Selviytyminen viimesijaisella turvalla (kirjassa Juho Saari: Sosiaaliturvariippuvuus : sosiaalipummit oleskeluyhteiskunnassa?)

Laura Meriluoto, Pro gradu, Itä-Suomen yliopisto: Pitkäaikainen toimeentuloturvan käyttö: kannustimien puutetta vai selviytymistä toimintamahdollisuuksien rajoissa

Politiikka ja luottamustoimet

Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, ja tämä kiinnostus vahvistui opiskeluaikana. Vaikuttamisen tapoja on monia, ja koen, että politiikka on minulle parhaiten sopiva tapa vaikuttaa. Puoluepolitiikassa olen ollut mukana kevään 2017 kuntavaaleista lähtien, jolloin ryhdyin vasemmistoliiton ehdokkaaksi. En ole hetkeäkään katunut tuota valintaa.

Tällä hetkellä toimin aluevaltuutettuna Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Kuopiossa olen toiminut kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2017 saakka ja tällä kaudella olen myös valtuustoryhmämme puheenjohtajana. Keväällä 2023 minusta tuli myös kansanedustaja.

Olen Tanssitaiteen tuki ry:n (Itä-Suomen tanssin aluekeskus) hallituksen jäsen.

Vapaa-ajalla

Harrastan muun muassa thainyrkkeilyä ja kuntosaliharjoittelua, teen käsitöitä ja luen erityisesti fantasiakirjoja. Viihdyn erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa.

Minua ilahduttavat lämpimät kesäpäivät, hyvä kasvisruoka, läheiset ihmiset, mielenkiintoiset keskustelut ja kauniit luonnonmaisemat.

Lähellä sydäntäni ovat eläimet ja eläinten hyvinvointi. Eläinten oikeuksien sekä ympäristövaikutusten takia olen myös kasvissyöjä. Lemmikkeinä minulla on kaksi kissaa, Ilona ja Silppuri.

Kotiseudullani Kuopiossa arvostan erityisesti kaunista luontoa ja virkeää kaupunkikulttuuria.

Kuvia