Kategoriat
Yleinen

Ilmastohätätilasta

Kuopion kaupunginvaltuustossa äänestettiin tänään ilmastohätätilan julistamisesta

Kuvassa on erään kuopiolaisen koululaisen rakas pehmo, saimaannorppa. Saimaannorpat tarvitsevat riittävän lumipeitteen talveksi. Lapset tarvitsevat elinkelpoisen planeetan.

Tosiasia on kuitenkin se, että meillä on käsissämme ilmastohätätila.

Tänään julkaistun kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n arviointiraportti kertoo ennennäkemättömän laajasta ja nopeasta ilmastokriisistä. Apulaisprofessori Annalea Lohila kertoi tänään raportin julkistamistilaisuudessa, että raportissa todetaan ensimmäistä kertaa, että ihminen on aiheuttanut käytännössä kaiken lämpenemisen.

Pohjoisen alueet lämpenevät nopeammin kuin maapallo keskimäärin ja sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Ilmatieteenlaitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen kuvasi tilaisuudessa, että sademäärät kasvavat, rankkasateet voimistuvat, kaupunkitulvat lisääntyvät, talvet lyhenevät, talvisade tulee vetenä, lumipeite ohenee ja lisääntyvät hellejaksot rasittavat mm. lapsia.

Meidän kaikkien, varsinkin päättäjien, tulee kuulla ja reagoida tiedeyhteisön viestiin. Tarvitaan entistä tiukempia päästövähennystavoitteita. Tarvitaan aiempaa parempia ilmastotoimia. Vastuu on yhteinen ja globaali. Kuten ministeri Krista Mikkonen totesi, meillä on yksi, yhteinen planeetta.

Minä, Kaisa Kantele, Irja Sokka ja Rauno Taskinen sekä 15 muuta valtuutettua jätimme marraskuussa 2020 aloitteen koskien ilmastohätätilan julistamista Kuopiossa. Useat maailman valtiot ja kaupungit ovat julistaneet ilmastohätätilan. Ilmastohätätilan julistamisella on vahva symbolinen merkitys. Se auttaa lisäämään tietoisuutta ilmastokriisin vakavuudesta sekä toimien kiireellisyydestä.

Kuopion kaupunginvaltuusto päätti tänään äänin 36-21 (ja kaksi tyhjää), ettei Kuopioon julisteta ilmastohätätilaa. Keskustelu oli kuitenkin valtaosin tosi hyvää ja loi uskoa siihen, että kuopiolaiset päättäjät ovat valmiita toimimaan ilmaston ja ympäristön puolesta.

Olen valtuuston päätöksestä harmissani, mutta työ ilmastonmuutoksen hidastamiseksi jatkuu.