Kategoriat
Yleinen

Tulevan hallituksen kohdennettava pikaisesti tukitoimia Kotkan seudulle

Stora Enso kertoi tänään suurista muutoksista, joiden seurauksena yhtiöstä katoaisi jopa yli tuhat työpaikkaa. Kotkasta Stora Enso sulkee Sunilan tehtaan, mikä tuli yllätyksenä koko kaupungille ja sen asukkaille. Kotkalainen tehdas työllistää noin 270 henkilöä. Tehtaan sulkeminen koskisi noin 250 työntekijää. 

Kuusankoskella kasvaneena olen nähnyt läheltä, millainen merkitys tehtaan sulkemisella on ihmisten hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman kannalta. Toivon voimia kaikille niille perheille, joita tämä kriisi koskettaa.

Sunilan tehdas ei ole ensimmäinen viime vuosina tällä alueella suljettu tehdas. Tehtaiden lakkautukset näkyvät Kotkassa ja lähialueilla jo nyt pitkäaikaistyöttömyytenä.

Tulevalta hallitukselta odotan pikaisia Kotkan seudulle kohdennettuja tukitoimia ja myös Stora Enson on kannettava vastuunsa työntekijöiden muutosturvassa.

Esimerkiksi Anjalankosken paperitehtaalla Kouvolassa lakkautettiin juuri paperilinja. Sunilan tehdaskin on aiemmin ollut suurempi. Myös vuonna 2008 tapahtuneen Haminan Summan paperitehtaan lakkautuksen vaikutukset tuntuvat edelleen. 

Kaakkois-Suomi tarvitsee nyt todella tukitoimia, jotta työttömyys ei räjähdä käsiin. Viime aikoina työttömiin on kohdistunut puheissa keppiä niin oikeiston vihreästä kuin sinisestäkin siivestä. Hallitusneuvottelijoille haluan sanoa, että nyt ei ole aika leikata työttömien toimeentulosta. Talouskehityksen hidastuminen lisää työttömyyttä, eikä se ole työttömäksi jäävien vika.

Vasemmistoliiton mukaan työttömien asemaa on helpotettava. Opiskelun ja työnteon helpottaminen työttömyysturvalla on kaikkien etu. Keinoina ovat esimerkiksi työttömyysturvan suojaosan nostaminen sekä omaehtoisen ja tutkinto-opiskelun joustavoittaminen työttömyysaikana.