Kategoriat
Yleinen

Kuopiossa on tarvetta selviämisasemalle

Ensi maanantaina Kuopion kaupunginvaltuustossa käsitellään valtuustoaloitetta selviämisaseman perustamisesta Kuopioon [1]. Päätösesityksen mukaan asemaa ei perusteta.

Olen työskennellyt vuosia kuopiolaisella päihdetyön kentällä, ja koko sen ajan alan toimijat ovat toivoneet selviämisasemaa Kuopioon. Muistipa joku, että samaa keskustelua on käyty jo 20 vuotta sitten.

Päihtyneiden kiinniotot ja jatkotoimenpiteet työllistävät monia tahoja, esimerkiksi poliisia, ensihoidon ja Pelastuslaitoksen yksiköitä sekä yhteispäivystyksen resursseja. Taustalla on mm. se seikka, että Kuopiossa ei ole selviämisasemaa, jonne päihtyneet voitaisiin kuljettaa ja jossa he saisivat tarvitsemansa hoidon sekä hoitoonohjauksen. Päihdehuoltolain (3. pykälä) mukaan kunnan velvollisuus huolehtia siitä, että päihdehuolto järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaiseksi kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää.

Aiheesta on käyty paljon keskustelua myös mediassa. KYS:n päivystyksessä humalaiset kuormittavat työntekijöitä, ja sairaanhoitaja toteaa Ylen jutussa, että ”pahimmillaan siinä joutuu tasapainottelemaan, ketä pitää hengissä.” Erikoissairaanhoito on humalatilan hoitamiseen kallein mahdollinen paikka. Kun päihtynyt käy Kuopion yliopistollisen sairaalan akuuttilääketieteen poliklinikalla, potilaan kotikuntaan lähtee 225–425 euron lasku [2].

Viikkosavo uutisoi taannoin, että Kuopio on putkatilastojen kärjessä. Poliisi näkee pääsyynä asialle selviämisaseman puuttumisen [3]. Mielestäni kenenkään ei pitäisi joutua putkaan pelkän humalatilan takia. Poliisilla tuskin on mahdollisuuksia tarjota ihmiselle samanlaista apua kuin selviämisaseman ammattilaisilla. Kun asiakas aamulla selviää, on parempi, että hänet kohtaa esimerkiksi sairaanhoitaja eikä poliisi.

Selviämisasemasta on kirjoitettu paljon myös Savon Sanomissa, kuten lehden hakutoiminto osoittaa [4]. Ammattilaisten näkemys on selvä: Kuopioon kaivataan kipeästi selviämisasemaa.

Selviämisaseman perustamiseksi on esitetty monenlaisia vaihtoehtoja. Olennaista on tiedostaa, että perustamisen ei tarvitse tarkoittaa uusien tilojen rakentamista/etsimistä, vaan olemassa olevien palveluita ja niiden tiloja voitaisiin luultavasti melko pienillä rahasummilla laajentaa niin, että palvelu täyttäisi selviämisaseman kriteerit. Esimerkiksi Kuopion Työterapinen yhdistys ry sekä Päihdepalvelusäätiö ovat ilmaisseet kiinnostuksensa selviämisaseman perustamisesta aiemman toimintansa yhteyteen, kun olen asiasta näiltä tahoilta tiedustellut.

Lähteet:

[1] http://publish.kuopio.fi/Kuopio/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2017443976-16

[2] https://yle.fi/uutiset/3-9633475

[3] http://www.viikkosavo.fi/hs-kuopio-putkatilastojen-karjessa/

[4] http://www.savonsanomat.fi/haku/hakutulokset/?order=DESC&q=selvi%C3%A4misasema&sort=publishdate