Kategoriat
Yleinen

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Tätä itsenäisyyspäivää vietetään tunnelmissa, jollaisia en itse ole koskaan ennen kokenut. Venäjän johdon järjetön ja raaka hyökkäys ukrainalaisia ja heidän itsenäisyyttään kohtaan järkyttää. Samalla naapurimaan arvaamattomuus on synnyttänyt meissä pelkoa oman itsenäisyytemme ja turvallisuutemme puolesta. Valitettavasti ei näytä siltä, että tuo pelko olisi haihtumassa ainakaan lähitulevaisuudessa.

Tällaisena aikana on kenties jopa entistä tärkeämpää pitää kiinni niistä ihanteista, joiden pohjalta itsenäinen Suomi on rakennettu ja jotka määrittävät suomalaisuutta: tasa-arvo, huolenpito, hyvinvointi. Terveys, turvaverkot ja välittäminen. Solidaarisuus ja inhimillisyys.

Valitettavasti yhteiskuntamme ei tällä hetkellä pysty tarjoamaan kaikille meistä tasa-arvoisia mahdollisuuksia hyvinvointiin ja turvalliseen elämään. Meitä varten vaivalla rakennettu hyvinvointivaltio on perintö, josta kaikki eivät välttämättä enää ole valmiita pitämään kiinni. Se huolestuttaa. Onneksi jokainen meistä kuitenkin voi vaikuttaa maan tulevaisuuteen esimerkiksi tulevissa vaaleissa.

Se, että kannamme huolta omasta turvallisuudestamme ja hyvinvoinnistamme ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän pitäisi käpertyä sisäänpäin. Meillä on oma vastuumme myös kansainvälisesti, ja meidän tulee osallistua rauhan edistämiseen omien rajojemme ulkopuolellakin. Vääryyksien edessä ei tule vaieta, syyllistyi niihin sitten Venäjä tai Turkki, Yhdysvallat tai jalkapallokisojen isäntämaa, tai vaikka oma Suomemme. Kansainvälisiä ratkaisuja meidän tulee edistää myös ilmastonmuutoksen torjumiseksi, mikäli haluamme säilyttää Suomen sellaisena, kuin sen tunnemme, myös tuleville sukupolville. Erityisesti tällaisena aikana yhä tiiviimpi kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä.

Itselleni Suomi on tarjonnut valtavan paljon. Olen saanut laadukkaan varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja korkeakoulutuksen. Olen nauttinut erinomaisesta terveydenhuollosta, turvallisesta elinympäristöstä ja puhtaasta vesijohtovedestä. Olen elänyt elämäni turvassa sodalta ja väkivallalta, enkä ole koskaan joutunut pelkäämään henkeni puolesta.

Tunnen suurta kiitollisuutta niitä sukupolvia kohtaan, jotka ovat tämän kaiken minulle mahdollistaneet. Sotien jälkeinen kansallinen projekti vaati valtavasti ponnisteluja ja kansaa repineiden ristiriitojen syrjään laittamista. Yhteinen visio hyvinvointivaltiosta sai suomalaiset puhaltamaan yhteen hiileen.

Tänään muistamme ja juhlistamme tuon valtavan työn tehneitä ihmisiä ja heidän työnsä tuloksia. Toivon, että mahdollisimman moni teistä pystyy päivästä turvallisesti nauttimaan.

Hyvää itsenäisyyspäivää!