Kategoriat
Yleinen

Puheeni hallitusohjelmasta täysistunnossa 21.6.2023

Arvoisa puhemies,

Millainen on vahva ja välittävä Suomi? Tämän hallitusohjelman mukaan sellainen, joka kurjistaa kaikkein heikoimpien asemaa kohdistaen leikkauksia muun muassa viimesijaiseen sosiaaliturvaan, asumistukeen ja työttömyysturvaan.

Vahvan ja välittävän Suomen hallitus tekee sairastamisesta kalliimpaa, työttömyydestä jopa aiempaa tuskallisempaa, työelämästä rankempaa ja opiskelusta kalliimpaa. Työttömiä kannustetaan kieltäytymään osa-aikaisesta työtä, ikään kuin kaikille olisi tarjolla kokoaikaisia työsuhteita, ja myös työttömien lapsia rangaistaan, kun työttömyysturvan lapsikorotukset poistetaan.

Suomi on toistuvasti saanut huomautuksia liian matalasta sosiaaliturvan tasosta. Marinin hallitus tekikin parannuksia useisiin sosiaaliturvaetuuksiin. Tämän hallituksen suunta on täysin toisenlainen, eikä se näytä välittävän ihmisoikeuksista. On todella hälyttävää, että hallitus selvittää jopa mahdollisuutta viimesijaisen tuen, eli toimeentulotuen epäämiseen. Tässä tilanteessa toivon perustuslain pelastavan meidät tältä hallitukselta.

Näissä toimissa ei ilmeisesti ole lainkaan mietitty – tai haluttu miettiä – sitä, miten eri toimet kasaantuvat samoille ihmisille.

Esimerkiksi Soste on kuvannut kasaantumista hyvin näin: Helsingissä vuokralla asuvaan yksinhuoltajaan osuvat indeksijäädytykset, työttömyysturvan suojaosan ja lapsikorotusten poistaminen, asumistuen ja toimeentulotuen leikkaukset sekä asiakasmaksujen ja lääkkeiden hintojen nousu.

Todella vahvaa ja välittävää!

Arvoisa puhemies,

Jottei menisi liian synkäksi, täytyy todeta, että kyllähän tästä ohjelmasta aitoa välittämistäkin löytyy ihan roppakaupalla, vai pitäisikö sanoa miljoonakaupalla. Hallitus välittää hyvätuloisista ja hyvin pärjäävistä suomalaisista, rikkaista osakesäästäjistä ja sijoittajista. Syvä välittäminen rikkaasta väestönosasta näkyy esimerkiksi mittavina veronalennuksina varakkaille ja palvelusetelein rakennettavina terveysalveluiden ohituskaistoina maksukykyisille hyvinvointialueiden asukkaille. Eipä uskoisi, että hallituspuolueilla on mitään huolia valtiontaloudesta.

Onhan se selvää, että tällainen vahva ja välittävä Suomi lisää eriarvoisuutta. Enkä nyt puhu pelkästään sosioekonomisesta, vaan myös alueellisesta eriarvoisuudesta. Tulen itse maan sairastavimmalta alueelta Itä-Suomesta. Pelkään, että hallituksen suunnitelmat kurjistaa pienituloisten sairaiden asemaa ja samalla leikata sosiaali- ja terveyspalveluista iskevät todella pahasti juuri meihin.

Vahva ja välittä hallitus ei ilmeisesti halua pistää koko Suomea kuntoon, ei alueellisesti, ei sosioekonomisesti.

Arvoisa puhemies,

Vahvan ja välittävän hallituksen käsi yltää myös Suomen rajojen yli. Hallitus leikkaa roimasti kehitysyhteistyörahoja ja pakolaiskiintiötä sekä kiristää turvapaikkapolitiikkaa. Aikana, jona maahanmuuttoa tulisi lisätä muun muassa hoivapalveluiden turvaamiseksi, lähettää hallitus rajojen ulkopuolelle vahvan viestin, että tänne ei kaivata uusia tulijoita.

Ja nekin, jotka otetaan, eivät saa perhettään tänne tai ainakin se on hyvin vaikeaa. Ei ole liioittelua sanoa, että tietynlaista kolonialismia se on tämäkin, kun ihmiselle ei anneta oikeutta koko elämään, vaan hänestä halutaan vain hyötyä.

Tämän lisäksi paperittomilta evätään välttämätön, esimerkiksi raskauteen liittyvä terveydenhuolto ja kotoutumispalveluita heikennetään. Suomeen pakenemista ja kotoutumista sekä Suomessa pärjäämistä vaikeutetaan siis lukuisin toimenpitein. Vaikuttaa siltä, että hallitus ei halua ihmisten sitoutuvan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Arvoisa puhemies,

Maailman pakolaistilanne on tällä hetkellä historiallisen vakava ja Välimereen kuolee valtavasti turvaan pyrkiviä pakolaisia. Samalla vahvan ja välittävän Suomen hallitus aikoo puolittaa pakolaiskiintiön.

Sen sijaan, että Suomi toimisi EU:ssa vahvasti sen puolesta, että lapset eivät huku Euroopan rajoilla, se kääntää selkänsä. Samalla se leikkaa kehitysyhteistyörahoista, mikä tietenkin osuu erittäin haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin, erityisesti tyttöhin ja naisiin. Ihmettelen, onko tämä tosiaan teille kokoomuksessa ja RKP:ssä täysin ok.

Itse voin ihan suoraan sanoa, että nyt hävettää olla suomalainen.