Kategoriat
Yleinen

Sairaalaverkoston alasajo uhkaa kansalaisten terveyttä

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän esitys sairaalaverkoston karsimisesta on tyrmistyttävä. Suurin osa keskussairaaloista ja perusterveydenhuollon ympärivuorokautisista päivystyksistä esitetään lakkautettavaksi, minkä lisäksi esimerkiksi synnytyssairaaloiden määrää vähennettäisiin rajusti.

Pääministeri Orpo lupasi kesäkuussa 2023, etteivät hallitusohjelman sote-kirjaukset ole palvelujen karsintaa vaan, että asioita yritetään tehdä paremmin. Nyt ministeriö esittääkin historiallisen rajua peruspalveluiden alasajoa koko Suomessa. Pettääkö Orpo tässäkin asiassa lupauksensa?

Uudistuksen myötä Suomessa olisi nykyisen 15:n sijasta enää 5-8 keskussairaalaa, minkä lisäksi perusterveydenhuollon ympärivuorokautiset päivystykset lakkautettaisiin esimerkiksi Iisalmesta, Jämsästä, Kouvolasta, Pietarsaaresta, Raahesta, Raaseporista ja Varkaudesta.

Lähipalveluiden romuttaminen ei ole “paremmin tekemistä” vaan se tulee johtamaan kasvavaan alueellisen epätasa-arvoon ja hoitoon pääsyn vaikeutumiseen suuressa osassa Suomea. On käsittämätöntä, että hallitus kohdistaa rahoitusleikkauksia jo ennestään kriisissä oleviin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin.

Orpon hallitus tavoittelee erikoissairaanhoidon ja päivystysverkoston uudistamisella 100 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2027 mennessä. Meriluoto pitää odotettuna, että “uudistamisella” tarkoitettiinkin tosiasiassa palveluiden alasajoa ja lakkauttamista seuraamuksista piittaamatta.

Synnytyssairaaloiden lakkauttaminen uhkaa lasten ja synnyttäjien terveyttä, kun sairaalan ulkopuolella tapahtuvat synnytykset lisääntyvät. Samalla jäljelle jäävien synnytysosastojen kuormitus kasvaisi entisestään kestämättömällä tavalla.

Kuten selvitykseen jätetyssä eriävässä mielipiteessä todetaan, ehdotuksen todelliset henkilöstö- ja talousvaikutukset ovat pimennossa. Vaikka keskittämispolitiikka ei tälläkään kertaa toisi todellisia säästöjä, tulee hallitus silti leikkaamaan hyvinvointialueiden rahoitusta, mikä johtaa jälleen uusiin säästötoimiin. Tämä kurjistamiskierre on saatava katkaistua.