Kategoriat
Yleinen

Israelia tulisi painostaa tulitaukoon taloudellisilla pakotteilla

Katson, että nyt tarvitaan poliittisia toimia pysyvän tulitauon aikaansaamiseksi Gazaan ja Israelin maahyökkäyksen estämiseksi Rafahiin. Puhuin Katseet Rafahiin! -mielenosoituksessa Kuopion torilla 2. maaliskuuta 2024. Koko puheeni on luettavissa alla.

Israelia tulisi painostaa tulitaukoon asettamalla sille sanktioita ja taloudellisia pakotteita. Myös Suomen asekauppaa Israelin kanssa on viimeistään nyt arvioitava uudelleen.

Vasemmistoliitto teki jo syksyllä hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten Suomi edistää tulitaukoa Gazaan. Lisäksi vasemmistoliiton kansanedustajat ovat kysyneet Suomen puolustusyhteistyöstä Israelin kanssa.

Helmikuussa kysyimme hallitukselta, milloin ja millä ehdoilla Suomi palauttaa tukensa YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle.

Lainasin puheessaani YK:n pääsihteeri António Guterresia, joka on kuvaillut Gazaa “lasten hautausmaaksi”. Siviiliuhrien määrä on valtava ja kasvaa koko ajan. Noin 70 prosenttia kuolleista on naisia ja lapsia.

Mikään ei oikeuta tätä meneillään olevaa tuhoa. Hirmutekoihin vastaaminen moninkertaisilla hirmuteoilla ruokkii väkivallan ja koston kierrettä. Kansainvälinen yhteisö on tähän saakka epäonnistunut tuon kierteen katkaisemisessa, mutta toivoa ei saa menettää.

Olen huolissani myös siitä, minkälainen tulevaisuus odottaa eloon jääviä lapsia, jotka ovat nähneet ja kokeneet tämän kaiken.

Gazalaiset lapset, kuten kaikki muutkin, ansaitsevat rauhaa. Meillä suomalaisilla on kokemusta siitä, millaiset ylisukupolviset traumat sota aiheuttaa. Tiedämme jo nyt, että näiden hyökkäysten vaikutukset heijastuvat pitkälle tulevaisuuteen. Me vasemmistoliitossa jatkamme tinkimättömästi työtä rauhan eteen.


Puheeni mielenosoituksessa 2.3.2024

Hyvät kuulijat,

Sitä, mitä Gazassa tällä hetkellä tapahtuu, on vaikeaa kuvailla sanoin. On mahdotonta kuvitella, miltä tuntuu elää pommitusten keskellä vailla ruokaa, juomavettä, lääkkeitä, suojaa ja mahdollisuutta paeta. Miltä tuntuu pelätä oman ja perheenjäsentensä hengen puolesta. Miltä tuntuu syödä nälkään eläinten rehua, juoda janoon suolavettä tai pelätä ammutuksi tulemista, kun hakee perheelleen ruoka-apua.

YK:n pääsihteeri António Guterres on sanonut, että Gazasta on tullut “lasten hautausmaa”. Siviiliuhrien määrä on valtava ja kasvaa koko ajan. Jo yli 28 000 palestiinalaista on kuollut Israelin sotatoimien seurauksena, ja heistä noin 70 prosenttia on naisia ja lapsia.

Millainen tulevaisuus on niillä eloon jäävillä lapsilla, jotka ovat nähneet ja kokeneet tämän kaiken? Siis niillä lapsilla, jolla ei ole osaa eikä arpaa tässä vuosikymmeniä jatkuneessa konfliktissa? Meillä suomalaisilla on kokemusta siitä, millaiset ylisukupolviset traumat sota aiheuttaa. Tiedämme jo nyt, että näiden hyökkäysten vaikutukset heijastuvat pitkälle tulevaisuuteen.

Yksikin siviiliuhri, yksikin kauhusta tärisevä lapsi on liikaa.

Hyvät kuulijat,

YK:n alainen kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) on todennut, että kansanmurhan riski Gazassa on todellinen, ja myös velvoittanut Israelia ryhtymään toimenpiteisiin kansanmurhan estämiseksi.

Lisäksi tuomioistuin määräsi Israelin huolehtimaan siviilien suojelemisesta ja varmistamaan humanitaarisen avun perillepääsyn. Näyttää kuitenkin siltä, että Israel ei aio noudattaa tuomioistuimen määräyksiä.

Päätös asettaa myös muille YK:n joukkotuhontaa koskevan yleissopimuksen osapuolille velvollisuuden estää ja olla tukematta mahdollista kansanmurhaa. Tämä koskee siis myös Suomea.

Käsittämätöntä on se, että tämä päätös ei ole johtanut minkäänlaisiin muutoksiin useimpien maiden politiikassa Israelia kohtaan – ei myöskään Suomen.

Sen sijaan Israel on tehnyt ilmaiskuja Gazan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin, jonne arviolta yli 1,5 miljoonaa siviiliä on paennut sotatoimia. Israel myös suunnittelee alueelle laajaa maahyökkäystä, vaikka siviileillä ei ole mahdollisuutta paeta Rafahista minnekään.

Gazalaiset ovat paenneet juuri Rafahiin, koska sodan alussa Israel itse kehotti heitä evakuoitumaan sinne. Rafah on myös yksi viimeisistä Gazan alueista, jossa sairaalat, vesi- ja saniteettitilat toimivat vielä jonkin verran. Lisäksi suurin osa humanitaarisesta avusta kulkee Rafahin raja-aseman kautta.

Israelin hyökkäys Rafahiin on estettävä, sillä siitä seuraisi todennäköisesti tämän sodan tappavin ja tuhoisin konflikti.

Hyvät kuulijat,

On todella kohtuutonta, että Suomi ja monet muut maat ovat tässä katastrofaalisessa tilanteessa jäädyttäneet tukensa alueen tärkeimmältä avustusjärjestöltä UNRWA:lta järjestön muutamien työntekijöiden terrorismikytkösepäilyjen takia. 

UNRWA:n rooli Gazan humanitaarisen kriisin hätäavussa on todella keskeinen, sillä se on käytännössä ainoa alueella toimiva humanitaarinen järjestö, joka pystyy tarjoamaan laajamittaista apua alueella. Yli kahden miljoonan hädänalaisen palestiinalaisen kollektiivinen rankaiseminen muutaman ihmisen epäiltyjen rikosten vuoksi on kohtuutonta. Epäillyt kytkökset on tietenkin tutkittava, ja YK ryhtyikin välittömästi toimiin näiden kytköksistä epäiltyjen työntekijöiden suhteen.

YK:n pääsihteeri António Guterres on vedonnut maailman maihin, jotta ne jatkaisivat kriittisen tärkeää tukeaan, jota ilman UNRWA:n toimintaa joudutaan mahdollisesti jo pian ajamaan alas.

Hyvät kuulijat,

Nyt tarvitaan konkreettisia poliittisia toimia pysyvän tulitauon aikaansaamiseksi Gazaan ja Israelin maahyökkäyksen estämiseksi Rafahiin. 

Israelia tulisi painostaa tulitaukoon asettamalla sille sanktioita ja taloudellisia pakotteita. Myös Suomen viime vuosina tiivistynyttä asekauppaa Israelin kanssa on viimeistään nyt arvioitava uudelleen paitsi moraalisesta ja kansainvälispoliittisesta näkökulmasta myös kansainvälisen oikeuden kannalta. 

Olemme vasemmistoliitossa jättäneet syksyllä hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, että Suomen on edistettävä tulitaukoa Gazaan ja kysyneet esimerkiksi Suomen puolustusyhteistyöstä Israelin kanssa. Olemme helmikuussa kysyneet hallitukselta myös siitä, milloin ja millä ehdoilla Suomi palauttaa tukensa YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle. 

Hyvät kuulijat,

Mikään ei oikeuta tätä meneillään olevaa tuhoa. Lasten ja muiden siviilien hätä on asia, jonka edessä emme saa ummistaa silmiämme, eikä tuo hätä lopu ilman tulitaukoa ja pysyvää rauhaa. Hirmutekoihin vastaaminen moninkertaisilla hirmuteoilla ruokkii sitä väkivallan ja koston kierrettä, jonka olemme nähneet jatkuvan jo aivan liian kauan. Kansainvälinen yhteisö on tähän saakka epäonnistunut tuon kierteen katkaisemisessa, mutta toivoa ei saa menettää. 

Gazalaiset lapset, kuten kaikki muutkin, ansaitsevat rauhan, ja siksi me olemme täällä tänään. Me vasemmistoliitossa jatkamme tinkimättömästi työtä rauhan eteen.