Kategoriat
Yleinen

Miten rakenteellista rasismia torjutaan?

Black Lives Matter -solidaarisuusmielenosoitus keräsi lauantaina 6.6. Kuopion torille satoja ihmisiä. Järjestäjät joutuivat jatkuvasti vastaamaan kysymykseen siitä, miksi Yhdysvalloissa tapahtuneisiin asioihin reagoidaan täällä Kuopiossa. Mielenosoituksen hienoissa puheenvuoroissa saatiin tähän kysymykseen vastauksia.

Rasismia esiintyy Suomessa monin eri tavoin, ja se tulee näkyväksi ihmisten kokemuksissa. Sitä on niin arkipäivän kohtaamisissa ihmisten välillä kuin yhteiskunnan rakenteissakin. Rakenteellista rasismia esiintyy koulujen, työpaikkojen ja virastojen käytännöissä.

Rasismia on se, kun ihmiset eivät saa työpaikkaa tai asuntoa ihonvärinsä vuoksi, eivät saa palveluissa tulkkausta omalla kielellään ja joutuvat toistuvasti tarkastusten kohteeksi julkisissa tiloissa.

Miten rakenteellista rasismia voidaan kitkeä? Uskomme, että asenteet muuttuvat yhteisen keskustelun ja kasvatuksen kautta. Rasismi täytyy tehdä näkyväksi, ja siihen täytyy aina puuttua.

Viranomaisten toiminnan on aina oltava läpinäkyvää ja yhdenvertaisuuteen perustuvaa. Työpaikoilla on noudatettava yhdenvertaisuussuunnitelmia ja huolehdittava siitä, että työpaikoilla ei esiinny syrjintää.

Asennekasvatus ja rasismin näkyväksi tekeminen on tärkeää. Rasismista pitää puhua avoimesti kouluissa ja työpaikoilla, jotta ihmiset oppivat erottamaan ja tunnistamaan sitä. Tehtävissä, joissa käytetään julkista valtaa, on oltava nollatoleranssi rasistiselle puheelle tai toiminnalle.

Kuopion kaupungilla on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, ja kaupunginvaltuusto on antanut julistuksen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kunnioittamisesta. Nämä ovat tärkeitä asiakirjoja ja viestejä siitä, että Kuopiossa ei hyväksytä rasismia.

Sanojen lisäksi tarvitaan kuitenkin tekoja. Rasismiin pitää puuttua kaikissa tilanteissa, oli kyse sitten arkipäivän kielenkäytöstä, vihapuheesta tai minkäänlaisesta syrjinnästä. Se vaatii meiltä kaikilta rohkeutta, mutta on välttämätöntä asioiden muuttamiseksi.

Fadela Alaoui, Salima Alaoui ja Aura Niskanen, mielenosoituksen järjestäjät
Kaisa Kantele, kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Laura Meriluoto, kaupunginvaltuutettu (vas.)

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 9.6.2020