Kategoriat
Yleinen

Järjestöt ansaitsevat parempaa kohtelua

Kuten Anneli Tuomikoski kirjoittaa (SS 5.1.), Kuopion hyvinvoinnin edistämisen lautakunta päätti joulukuun kokouksessaan äänestyksen jälkeen, että Alavan toimintakeskuksen tilojen vuokrasopimus irtisanotaan vuoden alusta.

Samalla päätettiin näyttää ovea muun muassa monille eri eläkeläis- ja potilasjärjestöille vain parin viikon varoitusajalla. Tämä tarkoittanee käytännössä lukuisten eri harrastustoimintojen alasajoa, sillä korvaavia tiloja kaupungilla ei ole tarjota.

On tunnettu tosiasia, että kansalaisjärjestöjen rooli suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä on merkittävä. Usein järjestöt toimivat täysin vapaaehtoisvoimin ja hyvin pienin resurssein. Toimijoita ajaa eteenpäin vilpitön halu tehdä hyvää ja parantaa ihmisten arkea. Ei ole mitenkään kohtuutonta toivoa kaupungilta sen verran vastaantuloa, että se tukisi varattomien järjestöjen toimintaa esimerkiksi tarjoamalla asianmukaisia tiloja.

Päätös luopua Alavan toimintakeskuksen tiloista ja vieläpä niin lyhyellä varoitusajalla saa pohtimaan, ymmärretäänkö Kuopiossa riittävän hyvin kansalaistoiminnan inhimillinen ja taloudellinen hyöty. Juhlapuheissa kyllä, mutta entä teoissa?

Oltaisiinko nyt valmiita korjausliikkeeseen? Mielestäni kaupungin on turvattava Alavassa toimiville harrasteryhmille mahdollisuus jatkaa arvokasta toimintaansa.

Laura Meriluoto
Kaupunginvaltuutettu (vas.)
Sosiaalialan järjestötyöntekijä

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 10.1.2020