Kategoriat
Yleinen

Taide ja kulttuuri ovat tärkeä osa elävää ja hyvinvointia edistävää kaupunkia

Rakkaat kuulijat,

Ensinnäkin kiitos, että saan olla täällä puhumassa. Kiitos Stefanialle tämän mahtavan tapahtuman järjestämisestä ja vielä omassa lempipaikassani Valkeisenlammella. Vuosi ilman livenä tapahtuvia kulttuuri- ja taide-elämyksiä on aivan liikaa. Vihdoinkin ihmiset pääsevät viettämään aikaa yhdessä.

Luin lehdestä, että tilastojen mukaan vaalilupaukset kannattaa suunnata iäkkäille. Iäkkäät kuntalaiset ovat niitä, jotka todennäköisimmin lähtevät äänestämään. Myös yhteiskunnallinen asema vaikuttaa – hyvin pärjäävät äänestävät aktiivisemmin kuin he, joilla menee heikommin.

Eikä siinä mitään. Itse iloitsen jokaisesta henkilöstä, joka vaaliuurnalle päätyy, sillä vaalit on suomalaisen demokratian keskeisin väline. En olekaan huolissani heistä, jotka äänestävät, vaan pikemminkin heistä, jotka eivät tuo ääntään kuuluville.

Voi nimittäin kysyä, onko kunnassa tehtävät päätökset tasapuolisia ja kaikenlaiset näkökulmat huomioon ottavia, jos päätöksentekoa ohjaa ennen kaikkea jonkin tietyn ihmisryhmän etu. Siis heidän, jotka aktiivisimmin äänestävät.

Tällä hetkellä kunnissa tehdään kaikkein tärkeimmät asukkaiden arkeen vaikuttavat päätökset. Missä koulut sijaitsevat, tarjotaanko nuorille maksutonta ehkäisyä, kuinka paljon maksaa bussilippu ja mihin aikaan pyörätiet aurataan. Kaikkiin näihin päätöksiin vaikuttavat arvovalinnat. Noita arvovalintoja tekevät ne päättäjät, jotka kuopiolaiset äänestäjät ovat kuntavaaleissa valinneet.

Jokaisen kannattaakin etsiä ehdokas, joka parhaiten edustaa omia arvoja. Ja koska me nyt ollaan tässä tilaisuudessa paitsi taiteen ja hauskanpidon hieman myös politiikan äärellä, ajattelin kertoa teille muutamalla sanalla omista ja puolueeni arvoista.

Vasemmistoliitto on puolue, joka yhdistää omasta mielestäni parhaalla mahdollisella tavalla oikeudenmukaisuuden ja vihreyden. Meidän politiikassamme keskeistä on reilut päätökset sekä ympäristö- ja ilmastoarvot.

Tässä ajassa todellakin tarvitsemme reiluja, oikeudenmukaisia ratkaisuja, jotka kokoavat meitä yhteen ja samaan veneeseen. Sellaisia, jotka turvaavat ihmisten yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja toteuttaa itseään. Kunnallispolitiikassa tämä tarkoittaa sitä, että turvaamme jokaisen lapsen mahdollisuuden oppia ja jokaisen nuoren mahdollisuuden harrastaa sekä saada tarvittaessa tukea omaan jaksamiseen. Reilu Kuopio myös turvaa jokaiselle oman kodin ja torjuu asukkaidensa välistä eriarvoisuutta. Se tukee yhdistysten toimintaedellytyksiä ja tunnistaa taiteen ja kulttuurin merkityksen elävän ja hyvinvointia edistävän kaupungin tärkeänä osana. Tarvitsemme juuri tällaisia tapahtumia!

Reilu Kuopio huolehtii omalta osaltaan myös siitä, että ympäristömme on tulevaisuudessakin elinkelpoinen ja turvallinen. Halusimme sitä tai emme, sukupolvemme joutuu ratkaisemaan sen, millaiset edellytykset meistä seuraavilla on hyvään elämään. Minun mielestäni ainoa reilu ratkaisu on tehdä kaikkemme sen eteen, että ilmaston lämpeneminen hidastuisi ja ympäristö säilyisi elinkelpoisena ihmisille, eläimille ja kasveille.  Kuopiossa tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kaupunkimme on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Ja sitä, että huolehdimme kauniin luontoympäristömme monimuotoisuudesta.

Uskon, että löydämme reilut ja kestävät ratkaisut, kunhan uskallamme vapauttaa mielikuvituksemme. On aika ryhtyä kuvittelemaan parempaa maailmaa, jotta voisimme yhdessä kulkea sitä kohti.

Itse haaveilen yhteiskunnasta, jossa ihmisten hyvinvointi asetetaan taloudellisten voittojen edelle. Haluan rakentaa yhteiskuntaa, jossa ihmisen arvoa ei määritellä ihonvärin, kansalaisuuden, pankkitilin saldon tai työmarkkinatilanteen perusteella. Sellaista, jossa ihminen nähdään ihmisenä, ei kuluttajana. Haluan rakentaa yhteiskuntaa, joka tarjoaa hyvän elämän mahdollisuudet niin nykyisille kuin tuleville sukupolville. Siksi äänestän vasemmistoliittoa näissäkin vaaleissa. Sillä tavalla voin toimia paremman maailman puolesta.

Mahatma Gandhin sanoin: ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä.

Kiitos ja hauskaa iltaa teistä jokaiselle!

Puhe Stefania Jaakkolan järjestämässä Soppaa ja sirkushuveja -tapahtumassa Valkeisenlammella 5.6.2021. Kulttuurin moniosaaja, tanssinopettajaopiskelija Stefania Jaakkola on ehdokaskollegani kuntavaaleissa 2021.

Bodypaint-kollektiivi Muutos Company Soppaa ja sirkushuveja -tapahtumassa.
Soppaa ja sirkushuveja -tapahtuman järjestäjä, Kuopion vasemmiston kuntavaaliehdokas Stefania Jaakkola.